Bangkok en acclimatiseren

Na een lange vlucht is het fijn om even rustig aan de tijdzone te wennen waar je heen gevlogen bent. Ook moet je lichaam wennen aan het andere eten en in dit geval ook de temperatuurwisseling. Het is fijn dat we drie maanden hebben, zodat we rustig kunnen acclimatiseren.

Bangkok leent zich uitstekend om rustig te wennen aan de andere cultuur. In de straten van de oude stad vind je de typische Aziatische markten en eetstalletjes. Daarnaast zijn er diverse grote shoppingmalls. In deze malls kom je bekende merken tegen van H&M tot Zara en ook de luxe merken zoals Gucci en Prada. De shoppingmalls zijn zo groot dat je er moeiteloos dagen in rond kunt dwalen. Het is er lekker koel en je kunt overal eten en drinken.

Ik las laatst ergens dat je perspectief de werkelijkheid bepaalt. Het perspectief op Corona is voor ons wezenlijk anders in Thailand dan het was in Nederland. In Nederland wordt je overspoeld met informatie over besmettingen en ziekenhuisbezettingen. Het enige dat ons hier aan Corona herinnert is dat iedereen een mondkapje draagt. De enigen die dat af en toe niet doen zijn de Westerlingen. Er zijn nu overigens erg weinig toeristen in Bangkok. De Thaise overheid heeft het Test & Go programma (waarmee je na een negatieve test niet in quarantaine hoeft) opgeschort uit angst voor de nieuwe variant.

Corona heeft hier in Thailand wel een behoorlijke impact. De scholen zijn dicht en de lessen worden via de televisie aangeboden. De meeste kinderen hebben hier geen computer. Op dit moment groeit 20% van de kinderen op in extreme armoede. Er zijn hier geen ondersteuningspakketten en veel ondernemers zijn hun inkomen kwijt. Veel mensen gaan terug naar familie in de dorpen op het platteland zodat ze in ieder geval te eten hebben.

Ons hotel zit in Banglamphu, de oude wijk van Bangkok waar het een stuk rustiger is dan in de wijk met de shoppingmalls of de backpackersbuurt rondom Khao San Road. Hier zagen we een man met een visnet vissen vangen in de kanalen van Bangkok om zo toch nog wat geld te verdienen. De mensen die hier wonen vormen een hechte gemeenschap, ze zitten in de avond allemaal buiten bij elkaar naar de TV te kijken. Vooral Thaise bokswedstrijden zijn populair.

Een hele mooie Starbucks in Central World
Lekkere muffins bij de koffie

De kanalen in Bangkok worden voor transport gebruikt. Wij zaten met het hotel vlak bij een opstapplaats voor de boot. Voor net iets meer dan twintig eurocent kun je naar de grote shoppingmalls. Met de taxi is dat ook erg goedkoop, maar je doet er door de opstoppingen wat langer over. Dus afhankelijk van het tijdstip kies je de optimale vervoersvorm (in de spits met de boot).

Vanaf het dak van Iconsiam heb je prachtig uitzicht op de stad. Dit vrij nieuwe warenhuis ligt aan de rivier, met aan de andere kant een buurtje waar veel kunstenaars wonen. Altijd leuk om doorheen te slenteren.

Het station waar we eerder al aangekomen waren en nu gelukkig ook nog vandaan konden vertrekken staat op de nominatie om gesloopt te worden. Dat had al gebeurd moeten zijn, maar door Corona is dit uitgesteld. Voor ons wel lekker, omdat we maar een klein stukje (2,5 km) hoefde te fietsen vanaf het hotel. Als we in maart terugkomen in Bangkok komen we waarschijnlijk aan op het nieuwe station.

Hua Lamphong het oudste station in Bangkok uit 1916
Een apart loket voor het kopen van de fietskaartjes. De fiets is drie keer de prijs van een personen ticket
Geen aparte ruimte voor de fietsen
Siri guesthouse waar de eigenaresse ons nog herkende van maart 2020

 1. Gerrit Vixseboxse 3 januari 2022 at 14:56 #

  Hoi Annette,

  Allereerst een gelukkig nieuwjaar voor jullie beiden!!!
  Ik zit op kantoor en vroeg aan Marjolein of ze ooit nog wat van je had gehoord en waar jullie nu zitten.
  Even op google kijken en zie ik nu dat jullie (weer) in Thailand zitten. Leuk hoor!!
  Veel geluk en plezier daar.
  Groetjes,

  Van Gerrit Vix (VGA) en Marjolein!!!

 2. Floor 3 januari 2022 at 18:10 #

  Heerlijk, die blogs weer!

Geef een reactie