De drijvende markt

Als je door de Mekong delta fietst is het onvermijdelijk dat je activiteiten op het water zal zien. We zijn inmiddels in Can Tho aangekomen via een behoorlijk grote hangbrug. Moet je toch nog schakelen naar een kleiner verzet. Het fietsen gaat verder vrij gemakkelijk omdat het vlak is en de wegen behoorlijk goed. Het is wel weer wennen aan de temperatuur en weer een uur of 5 op de fiets zitten.

Een van de “attracties” van Can Tho is de drijvende markt. De markt begint nogal vroeg, dus we hadden de wekker om 05:00 gezet, zodat we om 05:30 konden vertrekken. Het tourtje bestond uit het bezoeken van de markt, een noodle fabriekje en een tuin waar allerlei vruchten groeien.

Er gaat een armada aan bootjes op weg van het centrum naar de drijvende markt. Dat heeft toch altijd iets ongemakkelijks. Aan de andere kant verschaft het werk voor een hoop mensen. We waren in 2003 ook al eens in de Mekong Delta. We kunnen goed zien dat het economisch gezien, voor veel mensen, flink vooruit is gegaan.

Hier wordt ons ontbijt gemaakt

Het vermoeden is dat de Vietnamezen de uitzendingen van Kadir van Lohuizen over het stijgen van de zeespiegel niet hebben gezien. Er is in de delta weinig te zien van activiteiten om het probleem van een stijgende zeespiegel het hoofd te bieden. Wel worden er veel nieuwe huizen gebouwd. De bewoners van de drijvende markt zullen in eerste instantie niet veel last hebben van de stijgende zeespiegel. Alleen de verkoop van veel van hun spullen zal moeilijker worden omdat al het land waar de handel wordt verbouwd onder water zal lopen.

Tijdens het tourtje gaat de boot zijtakken van de grote rivier in. Daar zijn de fabriekjes die noodles maken. Die smallere riviertjes deden ons vooral denken aan de film “Apocalyps Now” van Francis Ford Copolla. Wellicht kwam dit omdat we in Ho Chi Min City in het oorlogsmuseum zijn geweest. Dat blijft toch in je hoofd zitten.

Het proces van noodles maken is dus eigenlijk heel simpel. Veel met de hand. En ja, dan mag een toerist de lappen door de machine duwen…

 1. Pea 25 november 2019 at 11:20 #

  Weer heerlijk leo en annet om soms jullie mooie stukjes weer te lezen. Enjoy groetjes

  • Leo 25 november 2019 at 11:24 #

   Altijd leuk te horen dat de stukjes ook worden gelezen 😉😀

 2. Esther 29 november 2019 at 09:56 #

  Heb vandaag al je blogjes even gelezen, was het even vergeten. Alles weer als vanouds lees ik 😉. Geniet ervan. Grtjs Es

 3. Leo 29 november 2019 at 23:45 #

  Het is weer heerlijk om hier te fietsen

Geef een reactie