El Calefate en de Perito Morenogletsjer

El Calefate is een echte toeristenstad met veel restaurants en veel souvenirwinkels, inclusief de hogere prijzen. Snel veel geld verdienen. We zaten bij een restaurant waar het behoorlijk druk was en ze waarschijnlijk door de drukte onze salade waren vergeten. We zagen bij meer mensen dat er iets mis was met hun eten. Toch jammer. Het eten viel tegen, hogere prijzen en lagere kwaliteit met slechte service: de negatieve kanten van toerisme. De reden dat deze plaats zo toeristisch is geworden, is omdat ze dichtbij de Perito Morenogletsjer ligt. De Perito Morenogletsjer is een van de 48 gletsjers die worden gevoed door het Zuid Patagonische IJsveld, Op twee na ‘s werelds grootste zoetwaterreserve. Het is onderdeel van het Nationale park Los Glaciares. Het is een van de meest toegankelijke gletsjers. Per dag schuift de ijsmassa 1 tot 2 meter.

Onderweg naar de Gletsjer

We werden om 08:00 opgehaald met een minibusje dat ons weer naar een grotere bus bracht. Het was best nog een eind rijden naar de gletsjer over een onverharde weg. Maar onderweg was best wat te zien, waaronder een grote Andescondor. De Andescondor heeft een spanwijdte van ruim 3 meter en is van kop tot staart ongeveer 1,3 meter met een gewicht bij het mannetje van tegen de 15 kilo. Best een groot beest. We hebben er een in een museum gezien die was opgezet en dan zie je hoe groot die vogel eigenlijk is. Meestal zie je de condor natuurlijk vliegen. Om voedsel te vinden vliegt de condor tot wel 200 km.

Door het raam van de bus genomen

Hoe dichter we bij het park kwamen hoe bewolkter het werd. Bij aankomst begon het te sneeuwen. We hadden de keus om met een boot dichter bij de gletsjer te komen (dat kost natuurlijk weer extra), en dat hebben we ook gedaan. Je vaart echt langs een muur van ijs en kan zo heel goed zien hoe blauw het ijs kan zijn. Af en toe donderde er een stuk ijs naar beneden, wat een spectaculair gezicht en geluid is. Na de boottocht hebben we nog een wandeling gemaakt tegen de heuvel op zodat je de gletsjer veel beter kan zien. Het weer klaarde ook op, dus het was een prachtig gezicht. Op de terugtocht begon het weer hevig te sneeuwen en aangekomen bij de bus lag er een dikke laag sneeuw. Tegen vijf uur waren we weer in El Calefate, moe van de rit, maar voldaan over wat we allemaal hadden gezien. De natuur is en blijft zeer de moeite waard.

Nog geen reacties.

Geef een reactie