Fietsen door de Mekong delta

We zijn al weer even onderweg door de Mekong delta. We hebben hier al eens gefietst in 2003. In die 16 jaar is veel veranderd, maar ook veel niet. Het verkeer is drukker omdat het economisch zichtbaar beter gaat. Je vraagt je dan toch af waarom Vietnamezen dan toch richting Europa komen via mensensmokkelaars (en zoals een paar weken geleden stikken in het laadruim van een vrachtwagen).

Op de wegen zijn vooral veel meer brommers en scooters; nog niet eens zoveel auto’s. Gelukkig zijn er nog genoeg rustige, smalle weggetjes met veel bruggetjes.

Veel rijst langs de weg.

Annette is nog het in het midden te zien.

Wat niet echt is veranderd in de afgelopen zestien jaar is dat er nog steeds veel langs en op de weg te drogen wordt gelegd. Ook op de drukke doorgaande wegen. De vluchtstrook is blijkbaar een prima plek om voedsel te drogen.

Op de markt wordt het meeste voedsel verkocht. Ook langs de weg wordt veel verkocht. De Vietnamezen hebben een rijk assortiment aan voedsel waaruit ze kunnen kiezen. Behalve insectenlarven die veel op de markt worden aangeboden, kwamen we onderweg ook ratten en slangen tegen voor de verkoop.

Wijzelf proberen (soms omdat we niets anders kunnen vinden) ook nieuwe gerechten uit. Tot op heden is dat ons prima bevallen. Omdat in de kleinere stadjes niet veel restaurants zijn gaan we maar ergens zitten waar veel Vietnamezen zitten en wijzen dan maar wat aan.

Een rijstpannenkoek met groente en een soort sausje.

Wat wel veranderd is ten opzichte van 2003 is dat er een soort koffiecultuur is ontstaan. Op elke straathoek zit een koffietent. Wij maken daar dankbaar gebruik van. Heerlijke ijskoffie, altijd met ijsthee erbij. Een kopje met onderin gecondenseerde melk daarbovenop dripkoffie. Als de koffie is doorgelopen roer je het door de gecondenseerde melk en giet het in een glas met ijsblokjes.

 1. Floor 29 november 2019 at 13:25 #

  Wat een gave tocht en heerlijk om je blog te lezen. De mekong delta was een beroemd begrip tijdens de Vietnam oorlog.

 2. Leo 29 november 2019 at 23:43 #

  De gevolgen van de oorlog zijn nog steeds zichtbaar. Vooral de gevolgen van de chemicaliën die zijn gebruikt. Relatief veel “mismaakte” mensen.

 3. Esther 30 november 2019 at 09:01 #

  Ziet er weer geweldig uit! Geniet ervan 😘

 4. Fred Rust 2 december 2019 at 01:08 #

  Ik heb dezelfde goede ervaring met Vietnamese koffie zoals je die beschrijft.
  Ontdek ook Lao-Lao koffie in, jawel, Laos.

  • Leo Zwieserijn 2 december 2019 at 09:11 #

   Gaan we doen Fred. Eerst Cambodja en daarna Laos😉

Geef een reactie