Het ene vergezicht nog mooier dan het andere

Vanaf Hanoi zijn we de bergen ingegaan. Een tocht die ons langs verschillende bergstammen heeft gevoerd. Het was een zware tocht. Meerdere keren hebben we meer dan 10 km moeten klimmen met stijgingspercentage’s van 10%. Op de laatste dag zelfs een klim van 26 km.

Naast de stijging speelt het weer in de bergen een belangrijke rol. Het is ook vooral een oefening in geduld als je 26 km moet klimmen met een snelheid van ruim 5 km per uur. Het is mysterieus als je klimt in de mist met een zicht van nog geen 10 meter en het is uitputtend als de temperatuur boven de 30 graden is en je water is op. Maar het is vooral schitterend. Fietsen in de bergen is bijna altijd een prachtige ervaring.

Op deze tocht kwamen we door dorpen van verschillende bergstammen die allemaal hun eigen kleding hebben. Op de fiets kom je ook in de dorpen waar geen toeristen komen. In die dorpen zijn de mensen heel open en vriendelijk. In Sapa komen de toeristen en daar zijn de culturen van de verschillende bergstammen een ordinair verdienmodel geworden.

Omdat het lente is staan veel bomen en struiken in de bloei, wat prachtige plaatjes oplevert. In met name Moc Chau hebben ze daar een toeristen attractie van gemaakt. Het voordeel is dat er goede hotels zijn. Het blijft altijd leuk om met de fiets tot bij de deur van een luxe hotel te komen en dan met je fietstassen de mooie lobby binnen te lopen. Maar eigenlijk altijd zijn de mensen erg vriendelijk nadat ze van de verbazing bekomen zijn.

In dit deel van Vietnam ligt een stuk Franse geschiedenis. De Fransen hebben Vietnam, als onderdeel van Indochina, als kolonie gehad. In de gevangenis in Son La, die de Fransen hadden gebouwd om de vrijheidsstrijders op te sluiten, is de opstand ontstaan, die uiteindelijk de Fransen uit Vietnam heeft verdreven.

De overwinning bij Dien Bien Phu was de genadeslag voor Frankrijk. De Vietnamezen hebben daar dan ook hun museum van de overwinning gebouwd.

In dat museum is ook nog speciale aandacht besteed aan de fiets. Veel voorraden en oorlogsmaterieel is vervoerd per fiets.

In de dorpen is het leven simpel en rustig met de kapper gewoon op straat. Op de kleine markjes zie je de prachtige kleding die door de verschillende bewoners wordt gemaakt.

Gelukkig zijn er onderweg vaak stalletjes waar we wat drinken kunnen kopen. Het is op dit moment oogsttijd van de ananassen die in grote velden tegen de berg aan liggen. De mensen van de dorpen zitten dan met kleine stalletjes langs de weg de ananassen te verkopen. Ter plekke worden ze geschild met een groot mes. We hebben ons meerdere malen getrakteerd op ananas als tussendoortje.

We zijn langs prachtige rijstvelden gefietst en hebben meerdere malen van mooie uitzichten kunnen genieten.

De rijst wordt nog steeds op een arbeidsintensieve manier verbouwd. Elk plantje wordt met de hand geplant nadat het veld met een buffel is geploegd.

We hebben ook een keer een tijd moeten wachten omdat er een ‘landslide’ was geweest. Een stuk berg was naar beneden gekomen en had de weg versperd. We hebben het vaker gezien. Met het veranderende klimaat gaat dit vaker voorkomen. Het gebeurde op een zware dag aan het eind. We maakte ons wel een beetje zorgen of we voor het donker in een dorp konden zijn. Dat is gelukkig gelukt omdat het laatste stuk dalen was.

De laatste klim was behalve lang vooral heel mooi. De pas ging over de 2000 meter, waardoor het dus best fris bovenop is. Ook hier waren weer stalletjes waar we een kopje thee bij een vuurtje konden drinken.

In Sapa is het goed toeven. Er is heerlijk eten en heerlijke espresso en cappuccino. Een goede plek om even uit te rusten voor we China in gaan. We hebben een heerlijk hotel. De kers op de taart was toch wel dat we, behalve een gratis upgrade naar een nog mooiere kamer, een flesje wijn kregen en een fruitmandje.

 1. Helen 11 maart 2019 at 13:09 #

  Mooi!

 2. Pea 11 maart 2019 at 13:30 #

  Hey reisbeidjes, net even weer bijgelezen. Wat een pfachtige fietsreis maken jullie weer. En wat zijn die landen mooi. Erg leuk om jullie verslagjes zo nu en dan te lezen. Zo kun je er ook nog eens anders nakijken. Mooi geschreven.
  Gr pea

 3. Floor 12 maart 2019 at 12:57 #

  He jongens, wat een prachtige foto’s. Fijn om jullie zo te kunnen volgen, dasr helpen die beelden heel erg bij!

 4. Esther 14 maart 2019 at 20:54 #

  Mooie foto’s!! Geniet ervan

Geef een reactie