Overpeinzing

Als je, zoals vandaag, op een wat saaier stuk aan het fietsen bent, dan keert de blik zich bij mij (Leo) vaak naar binnen. Ik realiseerde me dat het vandaag precies een jaar geleden is dat ik op de ‘memorial’ van Tjoep was. De afstand in tijd is met zo’n gedachte in een oogwenk overbrugd. Tjoep was/is (?) mijn beste vriend.

Ik kende Tjoep van het eerste jaar van de studie psychologie. 36 jaar geleden begonnen we beide aan die studie en zijn sindsdien vrienden gebleven. Tjoep emigreerde naar de VS en trouwde daar en stichtte daar een gezin. Regelmatig ging ik een paar weken langs hem te helpen met bouwen aan het summercamp dat hij samen met zijn vrouw was begonnen (www.campspringcreek.org).

In april 2018 was ik nog 3 weken in North Carolina om mee te klussen aan het poolhouse. We spraken af om, wanneer hij in Nederland zou zijn voor de 90ste verjaardag van zijn moeder, een paar medestudenten van 1983 te contacten. De hele drie weken stonden een beetje in het teken van herinneren (best bizar als je je realiseert dat hij een paar maanden daarna overleed aan een aneurysma).

Vlak voor ik op reis ging ben ik alsnog gaan eten met 5 medestudenten van toen, een beetje volgens de afspraak . De meesten had ik ook 36 jaar niet gezien. Ook hier was er voor mijn gevoel een grote verbondenheid. Of anders gezegd; ook hier viel de afstand van 36 jaar in een oogwenk weg. Afstand in ruimte, tijd en tot elkaar is een mooi concept om te overpeinzen op een saaie weg.

1 reacties op Overpeinzing

  1. Karin 3 december 2019 at 19:42 #

    Ha Leo, ik wens je nou niet per se vele saaie wegen toe, maar wel vele mooie overpeinzingen😘! En de avond met de ‘ psycho’s’ was inderdaad een mooie avond, zonder tijdsdrempels. En met deze mooie blog is afstand ook al bijna geen drempel meer…..( maar kom samen met Annette toch straks maar terug😄, voor de volgende avond met de psycho’s èn met jullie verhalen van deze reis). Leuk al die foto’s. Ben weliswaar nog nooit in Vietnam geweest maar doet me toch erg (terug-)enken aan Thailand, Maleisië en Myanmar.

Geef een reactie