Pas op de plaats, rust..

IMG_0119We zijn 12 dagen in Santiago geweest en hebben genoten van het lekkere weer (hoewel het in de middag soms net iets te warm was), lekker eten en heerlijke ijsjes. We hadden een prima appartementje op de 18e verdieping.

De stad heeft prachtige parken waar de lokale overheid veel tijd aan besteedt. Veel inwoners maken gebruik van die parken omdat daar heerlijke schaduw is en er heel veel bankjes staan. Een perfecte plek om te lunchen. De lokale overheid maakt ook steeds meer fietspaden in de stad en op zondag wordt een groot deel van het centrum afgesloten voor het autoverkeer waardoor er ruimte voor de fietsers ontstaat. Daar wordt ook veel gebruik van gemaakt.

 

P1000588 P1000587

De lokale overheid doet meer dan alleen de fietsers de ruimte geven. Op zondag is ook een groot aantal musea gratis te bezoeken die de rest van de week geld kosten. We hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt en hebben het Museo del Arte  bezocht. In het postkantoor, dat op zichzelf al een prachtig gebouw is, is ook een gratis museum dat geheel over de post en telex gaat. De gehele geschiedenis komt voorbij en van heel veel landen de postzegels van vele decennia. Als Nederlander zoek je dan toch naar die van je eigen land.

P1000584 (1) P1000576

P1000574 P1000573 (1)

Op de laatste avond maakten we nog een aardbeving mee; een kleintje dat wel, maar het is toch raar als je op de 18e verdieping zit en het hele pand gaat heen en weer. Je ligt even te schudden in je bed. Blijkbaar normaal in Santiago, want we hebben er niets meer over gehoord.

IMG_0125De vlucht naar Malaga verliep erg soepel. LAN Chile is nog steeds een van onze favoriete luchtvaartmaatschappijen. De service is erg goed en we vlogen met een splinternieuw toestel. Bij het inchecken op de luchthaven regelde de grondsteward de stoelen bij de nooduitgang voor ons en dat kostte ons niets extra.

Het overstappen op Madrid ging ook heel soepel en op het vliegveld van Malaga hadden we binnen no time een grote taxi geregeld waardoor de fietsen in het plastic konden blijven zodat we die op het gemak in ons appartement konden uitpakken. De terugreis uit Zuid-Amerika ging dus veel makkelijker dan heenreis.

Inmiddels zitten we al weer twee weken in Malaga. Om precies te zijn in El Palo, een klein vissersplaatsje dat grenst aan de stad Malaga. Het bevalt ons hier prima. Het is heerlijk om even je eigen plek te hebben. Ook hier merken we dat de de focus nog op de burger ligt in plaats van alleen op het geld. Voor de bus moet je bijvoorbeeld net als in Nederland een chipkaart hebben, maar die kost maar 1,90 euro en die krijg je terug als je de kaart weer inlevert (een soort statiegeld dus) . In Nederland betaal je 7,50 euro voor de kaart en die ben je ook kwijt. Daarnaast kost hier een rit met de bus maar 83 cent per persoon. Mocht je mobiele telefoon leeg zijn, geen nood, in de bus zitten usbpoorten om op te laden.

IMG_0137We zitten in een heerlijk appartement met alles erop en eraan. De winkels zijn om de hoek en het is fijn om weer zelf te kunnen koken. Elke ochtend drinken we koffie op een terras met uitzicht over zee. De temperatuur is rond de 20 graden. We begrijpen nu veel beter dat veel ouderen gaan overwinteren in Spanje. Het hele leven is een stuk rustiger. De boel gaat ‘s middag gewoon dicht voor de siësta. De mensen gaan dan uitgebreid lunchen bij de diverse restaurantjes aan de boulevard.

Eind maart gaan we weer verder.  Het weer in het binnenland is dan ook wat beter en het is iets langer licht. We gaan de “Via de la Plata” (zilverroute) fietsen. Daarmee komen we in Noord- Spanje terecht en dan zien we weer verder.

Voorlopig is het goed toeven hier. We kunnen op gemak de voorbereidingen treffen voor het vervolg. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat je niet teveel vooruit moet plannen, dus dat doen we ook niet meer. We beginnen aardig te wennen aan het simpele leven dat alle ruimte laat om dat te doen wat voor ons prettig voelt. De tijd gaat ineens ook weer wat sneller. We zitten alweer 14 dagen in Spanje en die zijn voorbij gevlogen. Heeft blijkbaar toch iets te maken met het feit dat we heel weinig afwijkende dingen doen. Even weer in een routine, pas op de plaats met gewoon weer zo nu en dan aardappelen met groente 😉

 

1 reacties op Pas op de plaats, rust..

  1. Helen 24 februari 2016 at 20:05 #

    Lekker om zo bezig te zijn. Zie jullie straks wel verschijnen!

Geef een reactie