Torres del Paine

Een van de hoogtepunten van Patagonië is het Nationale Park Torres del Paine. Het is een enorm natuurgebied met prachtige bergtoppen. Uiteraard zijn wij daar ook heen geweest. In 2003 waren we hier ook al eens waardoor we met eigen ogen konden zien wat de effecten van de klimaatverandering zijn.

P1000288 P1000312

In het park is een gletsjer die honderden meters korter is geworden. En het aantal ijsbergen dat daardoor in het meer dreef is veel kleiner. In het park is in 2011 ook een enorme bosbrand geweest omdat een toerist onvoorzichtig met z’n brander was omgesprongen. De overheid stuurde pas na drie dagen een helikopter om iets aan bluswerkzaamheden te gaan doen. Er is dus veel meer verbrand dan had gehoeven. Desalniettemin blijft het een heel mooi natuurgebied.

IMG_0939P1000283

De gids van ons sprak erg goed Engels en de groep was heel klein (we waren met z’n vieren) waardoor er ruim tijd was om met hem te praten. Ook in Chili gaat het dus economisch niet zo goed. Het minimumloon is hier omgerekend 400 euro per maand en modaal ongeveer 1000 euro per maand. De prijzen zijn iets lager dan in Nederland, maar zeker niet veel lager. Volgens de gids had Chili altijd geld genoeg, maar dat is nu allemaal weg. Of die uitspraak politiek getint was weet ik niet. Chili heeft een linksgeoriënteerde regeerperiode achter de rug. De maatschappelijke infrastructuur is nog wel goed op orde. Overal staan vuilnisbakken en de straten zijn schoon. Ook zijn overal borden te zien waarop de evacuatieroute staat voor het geval er een tsunami is. Die kans is hier niet ondenkbaar.

IMG_0890 P1000263

 

 1. JP 17 november 2015 at 12:54 #

  Wederom dank voor jullie info inzake Chili. Verontrustend te vernemen dat de klimaat verandering zo duidelijk zichtbaar in het Torres del Paine. Geniet wederom!

 2. Doete 23 november 2015 at 09:33 #

  Fijn om weer van jullie te horen, wel erg triest dat jullie zo met eigen ogen de klimaatverandering kunnen zien.
  Prachtige foto’s, zo’n landschap moet toch ook echt genieten zijn? Hoe is het weer?
  Liefs

 3. Cees 24 november 2015 at 17:36 #

  Ha Leo en Annette,
  als de wind ‘s ochtends uit Kampen waait ben ik al blij met m’n electrieke……..
  Goed te lezen dat de reis ondanks de tegenwind voortgang kent. Geniet!
  Groeten uit Zwolle

Geef een reactie