Weer in Laos…

Als je bij Dien Bien Phu de grens met Laos over wil moet je een behoorlijk stuk klimmen. De grens ligt op een berg. Eerst ga je Vietnam uit en dan een stuk van ongeveer 5 km niemandsland en dan kom je bij douane van Laos. Gelukkig waren we op tijd weggegaan zodat we om 11:00 bij de grens met Laos waren. Zij gaan namelijk dicht om 11:30 voor een lunchpauze van anderhalf uur. We kwamen daar een Rus tegen die de andere kant op ging.

De Rus..

Onderweg kom je in heel kleine dorpjes met vaak schamele huisjes. Daarentegen worden op sommige plekken kolossale villa’s gebouwd. De verschillen zijn erg groot. Veel wordt nog gewoon met de hand gedaan. Zo kwamen we in een klein dorpje een mevrouw tegen die op een weefgetouw de prachtigste dingen maakte.

Het weven gebeurt nog met de hand en heel fijn…
In de ochtend eerst nog wat mist..
Na wat klimmen, kom je boven de ochtend mist..

Na de grensovergang kwamen we in een klein plaatsje waar we wel een sim kaartje konden regelen voor 30 dagen, zodat we altijd een vorm van internet hebben. Het is niet altijd snel, maar je kan wel even met Google maps kijken waar de restaurants zitten. De dag erop kwamen we in Muang Khua. Dit is de plaats waar de boot komt en gaat naar Nong Khiaw. Een paar jaar geleden kwamen we hier in het donker aan met de boot. Nu hadden we meer tijd om rond te kijken en de atmosfeer in dit stadje was zo relaxed dat we een dag zijn gebleven. Het guesthouse was erg goed en omdat de boot hier komt zijn er ook prima restaurants.

Mooi de tijd om de fietsen schoon te maken…
Markt gewoon op straat..
De oude hangbrug waar we natuurlijk even overheen liepen..
Zaterdag was blijkbaar de dag dat de verschillende ethnische groepen inkopen kwamen doen..

De dag erop weer verder, naar Pak Nam Noy. Daar zat ook een prima guesthouse. Vorige keer fietste we verder naar Muang La, maar de reviews over het guesthouse waar we toen waren, waren niet best. Dit guesthouse kwamen we tegen op een blog van een andere fietser die hier was beland omdat hij ziek was. Dat verhaal doet je wel beseffen hoe kwetsbaar je bent op een fiets. Als je echt een voedselvergiftiging hebt kan je nauwelijks fietsen en zeker niet bergop. We waren blij dat we als vanzelf weer wat aan het vertragen waren zodat we onszelf voldoende rust kunnen gunnen. Muang La, bleek ook er flink op vooruit gegaan te zijn, dus achteraf hadden we ook weer door kunnen fietsen. We kwamen daar twee jonge vrouwen tegen die juist in de kleine dorpjes wilde zijn en niet in de toeristenplaatsen. Leuk om te constateren dat het niet altijd “Instagramwaardig”hoeft te zijn.

Balkonnetje met uitzicht op de rivier en de brug..
Uitzicht vanaf de brug op het guesthouse…
Eerste kleefrijst met omelet dit jaar als ontbijt..

Na Pak Nam Noy in één keer door naar Muang Xay. Dat kenden we ook nog. Daar is ook een enorme economische boost gaande. Laos is op dit moment een van de snelst groeiende economieën ter wereld, met een groei van ruim negen procent. Dit zie je terug in deze stad. Er was dus een hele nieuwe koffietent gekomen en ook Amazon, die we kennen uit Thailand, gaat hier een vestiging openen.

De nieuwe koffietent met goeie koffie en taartjes..
Schitterende weg weer..
Lekkere poffertjes..
Gloednieuw guesthouse….
Wegen zijn minder goed dan in Vietnam..
Schamele huisjes..
We zitten weer vlak bij de Chinese grens..
Avondmarkt in Luang Namtha..
Van alles te krijgen op de avondmarkt..

We zijn een paar dagen gebleven in Luang Namtha, en hebben daar een rondritje gedaan. Ze hebben een soort rondje uitgezet met wat “attracties”. De stupa lag bovenop een heuvel wat dan weer een aardig uitzicht gaf. Het rondje komt ook in kleine dorpjes met weverijen waar nog op traditionele wijze wordt gewerkt.

De Stupa
Het uitzicht ..
De weverij waar met zijde wordt geweven. De cocons van de zijderups liggen in de manden
Witwas praktijken in Laos?
Nog geen reacties.

Geef een reactie