Weer op pelgrimage..

Na een maand of twee niet fietsen zijn we inmiddels al weer een tijd onderweg. Het was heerlijk om even pas op de plaats te maken in zuid-Spanje. We kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen gaan overwinteren in Spanje. Heerlijk weer, zeer betaalbaar en vriendelijke mensen.

P1000648 P1000649

We zijn weer rustig opgestart met fietsen. Het eerste stuk was op weg naar Sevilla omdat daar de pelgrimsroute begint naar Santiago de Compostella. We zijn min of meer per ongeluk weer op pelgrimage gegaan. Nu is de spirituele ontwikkeling wel een van de redenen om op reis te zijn, maar dat het op deze manier vorm zou krijgen hadden we vooraf niet bedacht. De pelgrimsroute is een goede bron van inkomsten voor veel dorpjes langs de route. De faciliteiten zijn vaak ook prima.

IMG_0238 P1000706

Fysiek was het weer wennen om met een volgepakte fiets de bergen in te gaan. Zeker het stuk vanaf de kust naar Sevilla was pittig met stijgingspercentages van 20 procent of meer. Gelukkig hebben we geen haast waardoor we de dagafstanden kort kunnen houden en het fietsen plezierig blijft.

P1000637 P1000636

Inmiddels zijn we al een eind op weg en het is echt zeer de moeite waard. Wel wat ongemak in het begin met modder die de fiets volledig vastzetten (tussen spatbord en wiel alles vol met modder). Met stokjes een tijd peuteren en een hogedruk spuit bij een benzinepomp maakte dat we weer verder konden.

Een dag later weer hetzelfde verhaal. Op die dag ook de ontdekking van een gebroken bagagedrager. Gelukkig zaten we niet te ver van een plaatsje af. In dat plaatsje meteen op zoek naar een garage om de drager weer te laten lassen. Ging allemaal heel soepel.

P1000669 IMG_0224

De koffie is lekker goedkoop in de kleine dorpjes en met stoeltjes buiten is het heerlijk om nog even een extra ontbijtje te nemen om een uur of 11. We fietsen door prachtige plaatsjes met vaak veel historische gebouwen. Met name Salamanca is prachtig.

P1000689P1000679

IMG_0229 IMG_0227

Onderweg zijn we heel veel borden tegengekomen van door Europa gefinancieerde projecten. Op 1 dag zelfs 15 keer. Heel vaak zijn die projecten infrastructurele projecten. Er worden dan wegen aangelegd met grote bruggen op plaatsen waarvan je nou niet denkt dat het heel veel toevoegt. Wij fietsen vaak op uitstekende N-wegen, waar bijna niemand meer rijdt, omdat parallel daaraan een snelweg is gemaakt. Op die snelweg is het dan ook nog eens behoorlijk rustig met verkeer. Mijn simpele conclusie is dat er een soort kunstmatige groei is gecreëerd in Spanje met Europees geld. Het is bekend dat er ook veel niet rendabele vliegvelden zijn aangelegd. Op een gegeven moment ben je natuurlijk klaar met de infrastructuur. Waar dan de “groei” vandaan moet komen is onbekend. Nu fietsen wij natuurlijk door landelijk Spanje en niet door de grote steden, maar we nemen weinig economische activiteit waar. We zien wel weer heel veel ouderen. Dat maakt je weer erg bewust van de demografische tijdbom die west Europa eigenlijk is.

IMG_0228 P1000688

Het voorjaar is wel het meest ideale seizoen om deze route te rijden. Ontzettend veel bloemen en heel veel vogels. Met name ooievaars broeden hier in grote getallen en op elke plek die ze kunnen vinden. Sommige vlak naast de kerkklokken die elk uur luiden.

P1000673IMG_0233

We zijn over ruim een week in Santiago de Compostela en dan bekijken we weer hoe we onze reis vervolgen. Waarschijnlijk richting Frankrijk. Het is al weer een tijd geleden dat we in Frankrijk fietsten. Daar zijn ook weer meer campings dan hier in Spanje.

 1. Mike 11 mei 2016 at 11:46 #

  Leon,
  Ik heb weer genoten van jullie verslag. Geniet ervan, maar dat lukt prima zo te lezen.
  Groet uit limburg,
  Mike

 2. Mike 11 mei 2016 at 11:46 #

  Tja dislexsie, Leo :-):-):-)

 3. Brenda 15 mei 2016 at 21:39 #

  Klinkt goed!

Geef een reactie