Weer terug in Bangkok

Het is wonderlijk hoe je tijdsbeleving kan variëren. Drie maanden leek best lang en zeker toen we er onderweg nog 10 dagen aan vast konden knopen, maar nu we weer terug zijn bij ons beginpunt, lijkt het veel korter. Maar als je dan de foto’s weer bekijkt en de herinneringen weer oproept wordt de tijd weer opgerekt. Tijd is een wonderlijk fenomeen.

We zijn in tegenstelling tot ons plan niet met de trein de stad ingekomen, maar met de fiets. Dat had meer voeten in aarde dan we vooraf hadden bedacht. Het werd een avontuur met hindernissen.

Steile bruggetjes….
…met prachtige vergezichten.
Heftige regenbuien zorgen voor wat uitdagingen..
Soms hadden we een tegenligger en dan is het best smal…
Een grote varaan in het water. We hebben er ook een paar (een van bijna twee meter) op het land gezien, maar die beesten zijn razendsnel dus een foto maken is niet gelukt.
De slang had net z’n prooi verorberd, voordat hij/zij werd aangereden…

In de vorige blog eindigden we in Chiang Mai. Vandaar zijn we via een andere route dan in 2020 zuidwaarts gegaan. En eerlijk gezegd waren we aangenaam verrast door de rustige opties die we hadden en door het prachtige landschap waar we doorheen fietsten. We fietsten veelal langs rivieren die worden gebruikt voor het kweken van vis.

Viskwekerij
Prachtige natuur..
Het is soms erg warm en dan nemen we ijskoffie
Een wandelbrug de stad in leek een goed idee, totdat er paaltjes stonden…
Voor het slapen gaan was dit een leeg plein, en bij het krieken van de dag stond er een hele markt.
Prachtige lotusbloemen
Jonge rijstaanplant, klaar om uitgezet te worden…
..om uit te groeien tot prachtige planten
De koffietenten zijn soms erg mooi gemaakt
.. met koffie met gouden lepeltjes en bladgoud op het taartje..
Tempels in Ayutthaya
Dreigende regenbui, maar het bleef droog..

Omdat we tien dagen extra hadden, konden we een extra stukje in onze route toevoegen. We waren nog geen enkele keer in Kanchanaburi geweest, terwijl daar dus best wat te zien is. Het is natuurlijk bekend van de brug over de rivier Kwai.

De brug over de river Kwai
Je kan er over heen lopen met uitsparingen aan de zijkant voor als er een trein langskomt
Het spoor gaat niet meer helemaal naar Myanmar (of Birma zoals het toen heette) omdat er nu een stuwmeer ligt waardoor de rail is ondergelopen.

We zijn naar het museum en de begraafplaats geweest. Het museum is wat verouderd, maar het maakt toch indruk. Ook de begraafplaats is indrukwekkend en wel goed onderhouden.

Een groot deel van het kerkhof speciaal voor de slachtoffers van de spoorlijn is voor de Nederlandse slachtoffers…
Een bekende Nederlander die heeft gewerkt aan de spoorlijn. Er waren in het museum veel Nederlandse krantenartikelen te zien.

Na Kanchanaburi zijn we in twee dagen naar Bangkok gefietst om daar nog een paar dagen wat rond te kijken en een beetje tot rust te komen voordat we weer naar Nederland vliegen.

Ook in Bangkok zijn er nog steeds relatief weinig toeristen. We zijn nog even bij Khaosan Road geweest; dat is de Backpackersbuurt waar veel gefeest kan worden. Ook daar was het erg rustig, ook in de avond toen we er naar een restaurant gingen.

Khaosan Road rond een uur of zes….

We hebben gezien door heel Thailand dat COVID-19 er stevig heeft ingehakt in economische zin. Bij de grote straat bij het monument voor de democratie zagen we veel daklozen. Op meer plekken zagen we daklozen, maar op deze straat leken ze in de avonduren elkaar op te zoeken. Misschien wel voor de veiligheid.

Monument voor de democratie
.. in de avond..

In Nederland is men veel bezig met duurzaamheid en het klimaat. Er wordt veel geld uitgetrokken om maatregelen te nemen. Als je rondfietst in een land dat vijf keer zo groot is en ruim zeventig miljoen inwoners heeft, dan lijken de maatregelen in Nederland de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat te zijn. In Thailand gebeurt er weinig op dit gebied. Door de Corona wordt er nog meer voedsel afgehaald en dat gaat allemaal in plastic. Op de markt krijg je alles in plastic. We hebben in de drie maanden slechts één keer een elektrische auto gezien. Geen windmolens en nauwelijks zonnepanelen.

We zien er een beetje tegenop om weer terug te gaan. Het leven op de fiets is heerlijk. Het nieuws is letterlijk en figuurlijk op afstand, het is lekker weer, je kan overal eten en je hoeft niets. Het is wel fijn om vrienden en familie weer te zien.

 1. Michael Verhage 30 maart 2022 at 14:26 #

  Dank voor alle updates.
  Van genoten!
  Fly safe back home.
  Xxx M&C

 2. Jean Pierre 13 juni 2022 at 05:46 #

  Mooie reportage.

Geef een reactie